De grootste zonne-energieproducent voor bedrijven

Nieuwsbrief november 2019

terug naar overzicht
Is Nederlandse groene stroom groen?
Volgens een artikel van Wise, gepubliceerd april 2019, wordt in Nederland 45% van alle elektriciteit als groene stroom verkocht (AIB, 2017), terwijl er slechts 12,5% geproduceerd wordt in Nederland uit hernieuwbare bronnen: wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte, warmte uit net gemolken melk en biomassa (Eurostat, 2018). 
Hoe kan er meer groene stroom verkocht worden dan er is? 

Het hele artikel is te lezen via (https://wisenederland.nl/groene-stroom/zo-werkt-de-handel-groene-stroom). De tekst hieronder bevat delen van de originele tekst en toevoegingen vanuit Solar Valley. 

Handel in GvO - Garanties van Oorsprong (groene stroom certificaten)
Bij de productie van hernieuwbare elektriciteit wordt voor elk megawattuur (MWh = 1000 Kwh) een GvO certificaat aangemaakt. GvO’s zijn het bewijs dat de geleverde energie daadwerkelijk duurzaam is opgewekt. Bijna alle Europese landen zijn aangesloten bij het GvO-systeem. 
De certificaten worden door handelaren in heel Europa vrij aan elkaar verkocht. Als er in Nederland dus een grote vraag is naar groene stroom, dan worden er in het buitenland GvO’s gekocht om het tekort aan te vullen. Maar wat zegt dat? Door GvO’s uit het buitenland te kopen, gebruiken we dus alleen het bewijs dat er ergens groene stroom is opgewekt en we gebruiken niet de daadwerkelijke fysieke stroomDit betekent dat in Nederland grijze stroom als groen verkocht wordt.

Elektriciteit en GvO's zijn van elkaar losgekoppeld
Als de fysieke stroomproductie (we hebben het over elektronen) van een Noorse waterkrachtcentrale eenmaal op het elektriciteitsnet zit, worden deze gebruikt door de Noren zelf. De digitale certificaten (GvO's) die nu ontstaan zijn kunnen worden verhandeld door energiebedrijven en allerlei bedrijven die ingeschreven staan als handelaren. Dit gebeurt dan ook en GvO’s worden vaak meervoudig doorverkocht, kriskras door heel Europa en helemaal los of er nog een stroomkabel ligt dat de landen met elkaar verbindt. En bijv. Noorwegen heeft veel Groene Stroom maar veel GvO’s worden niet zelf gebruikt en daarom relatief goedkoop aangeboden op de markt. 

Nederland heeft weinig groene stroom
In Nederland wordt tot nu toe weinig duurzame elektriciteit geproduceerd maar veel Nederlanders willen wel groene stroom kopen. Het probleem zit in het feit dat onze Nederlandse stroomleveranciers heel makkelijk aan buitenlandse GvO's kunnen komen en daardoor niet heel erg hun best te doen om daadwerkelijk meer groene stroom te produceren. Ze gaan misschien pas meer groene stroom produceren als er een tekort ontstaat aan GvO's, zoals nu a gebeurd omdat de prijzen van de GvO’s in de handel sterk stijgen. 

Heeft het dan nog zin om groene stroom te kopen?
Ja! Maar let op de herkomst van de groene stroom. Vraag bij uw stroomleverancier om groene stroom en dus GvO’s uit Nederland of - nog beter - uit de regio. Alleen daarmee kunnen we met elkaar de internationale handel terugdringen en onze stroomleverancier aanzetten tot produceren van meer lokaal opgewekte groene stroom omdat de leverancier dan Nederlandse GvO’s moet aankopen (bijv. van Solar Valley) en dit kan alleen indien de Nederlandse groene stroom productie toeneemt.  

De GvO’s en Groene stroom van Solar Valley
Solar Valley legt grote industriële daken vol zonne-energiepanelen voor het maximaal benutten van daken voor opwekking van Groene Stroom. Des te meer, des te beter.
De GvO’ die hierdoor ontstaan zijn eigendom van Solar Valley en worden via Scholt Energy, die de Groene Stroom koopt van Solar Valley, verkocht aan de afnemers.


Met Solar Valley GvO’s krijgt u dus de garantie dat de opgewekte groene stroom daadwerkelijk komt van een van de daken met Solar Valley panelen. Deze GvO’s zijn beschikbaar voor de eigenaar of huurder van het pand, en daarnaast voor bedrijven in de omgeving die de geproduceerde groene stroom kunnen kopen en daarmee ook voldoen aan de door de overheid opgelegde MJA (= meer jaren afspraken energiebesparing). 
Solar Valley is stroomproducent van zonnestroom en de GvO’s die hierdoor ontstaan worden bij voorkeur verkocht aan onze deelnemers die ieder jaar eerste voorkeursrecht hebben om de GvO’s aan te kopen. 

Als bedrijf Solar Valley Groene Stoom gebruiken? Of een industrieel  dak beschikbaar stellen voor het opwekken ervan? Wij zorgen dat dit op transparante wijze gebeurt zodat je weet wat je werkelijk krijgt. Kijk voor meer informatie op onze website www.solar-valley.nl

Wij houden het graag écht groen en transparant !! 
 
Nieuwsbrief november 2019
Kom in contact
Een zakelijk dak van meer dan 1.000 m²?
Interesse om deelnemer te worden en samen gaan voor verduurzamen?

Neem contact op en vertel ons wat we voor je kunnen betekenen.

Ik ben op de hoogte dat mijn gegevens worden verwerkt. Klik link om de privacyverklaring te lezen.
Solar Valley in samenwerking met: