De grootste zonne-energieproducent voor bedrijven
 

Nieuwsbrief juni 2019

terug naar overzichtWaalwijkse ondernemers op weg naar 100 miljoen KWh zonne-energie

De energietransitie is een maatschappelijke transitie. Ook inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn verantwoordelijk voor de besparing en opwekking van energie. Tegelijkertijd gaan zij de positieve impact ervan op hun financiën ervaren. Zoals met elke transitie -of omwenteling zo je wilt-, heb je mensen die de kat uit de boom kijken en je hebt mensen die voorop lopen (de zgn. early adopters). Dilek Odabasi, Wethouder Duurzaamheid, ging op bezoek bij het Waalwijkse ondernemerscollectief Solar Valley en sprak daar met ondernemers die de duurzaamheidshandschoen al oppakten en zo veel mogelijk zonnepanelen op het dak van hun bedrijfspand installeerden. 

De 100 van de Langstraat
Waalwijk herbergt ontzettend veel bedrijven met grote dakoppervlaktes. Als we die ruimte benutten met zonnepanelen dan kan Waalwijk snel grote stappen maken. Paul Stassen is initiatiefnemer van het ondernemerscollectief Sollar Valley. Een collectief voor-en-door ondernemers dat ondernemers helpt bij de invulling en/of versnelling van hun energietransitie. Stassen’s ambitie is Waalwijk de eerste energie neutrale stad van Nederland te maken. Hij onderstreept dat door te spreken van ‘De 100 van De Langstraat’. Een knipoog naar het evenement ‘de 80 van De Langstraat, maar het is een serieuze doelstelling om binnen 4 jaar een capaciteit van 100 megawatt aan zonne-energie op daken van bedrijven in De Langstraat te realiseren. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 30.000 huishoudens. 

Wat opvalt bij duurzaamheid is dat het voor veel mensen best moeilijk is om écht in actie te komen. Niet alleen bij huiseigenaren maar ook bij ondernemers. Ze schuiven de stap om te verduurzamen voor zich uit. Ondernemers zijn vooral met de groei van hun bedrijf bezig. En het idee leeft dat je als ‘ondernemer’ op zeer korte termijn allerlei grote investeringen moet doen. Dat kan, maar dat hoeft niet altijd. Wat wel duidelijk is, is dat de subsidies om te verduurzamen de komende jaren soberder worden. Langer wachten betekent dus slechtere voorwaarden en dus minder subsidie. Nu is de tijd.

Een belangrijke reden voor een ondernemer om een investering niet te doen is een te lange terugverdientijd. ‘Voor mij is het een ‘no brainer’ zegt Kees de Haan, directeur en eigenaar van de Haan Group. ‘Ons bedrijf heeft een relatief lage energiebehoefte. Wij hebben bij wijze van spreken alleen wat verlichting branden en wat computers draaien.’ Investeringen doe je eigenlijk altijd voor een langere periode dan 10 jaar. De terugverdientijd van zonnepanelen 8-10 jaar. Dus dit past prima. Daarnaast zijn wij ook qua verduurzaming zeer ambitieus en hebben voor ons nieuw pand alle duurzame oplossingen benut. Wij hebben geen gasaansluiting meer en ons gehele dak is straks voorzien met zonnepanelen, veel meer dan wij voor het eigen stroomverbruik nodig hebben.’

Zelf investeren niet altijd noodzakelijk
Dat zelf investeren niet noodzakelijk is bewijst de casus van Apparatenfabricage Waalwijk. Zij hebben sinds anderhalf jaar zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand en wekken twee keer zoveel energie op als zij verbruiken. Wat zij zelf niet gebruiken leveren ze terug aan het (elektriciteits) net. Directeur Wim van der Wilk (Sr.) vertelt:
‘Wij hebben zelf geen investering hoeven doen, de elektrische installatie is voor ons aangepast èn wij besparen op onze energiekosten. En het belangrijkste natuurlijk; we leveren een bijdrage aan verduurzaming.’
Om Waalwijk een duurzame stad te maken gaan we de komende jaren op naar de grote aantallen. Van honderden zonnepanelen, naar duizenden en daarna door naar tienduizenden. Deze ondernemers gingen u voor en dragen die boodschap met trots uit en roepen andere ondernemers op om van hun dak een zonnedak te maken. 

Voor informatie kunt u terecht bij www.solar-valley.nl
Foto van links naar rechts:
Marcel Gillis (Refitech Carbon Composites)
Andries van der Werf (Van Wees Waalwijk)
Kees de Haan (De Haan Group)
Ernest Praag (E&R Classics)
Frans Maiburg (Maiburg Hout en Maiburg Schuurtechniek)
Eric de Jong (Gemeente Waalwijk, manager duurzaamheid)
Pieter van den Broek (Gebroeders Van de Broek)
Dilek Odabasi (Wethouder Gemeente Waalwijk)
Johan Timmermans (Timbezo en bestuurslid STAK Solar Valley)
Paul Stassen (Solar Valley De Langstraat, initiatiefnemer)
Wim van der Wilk (Apparatenfabrikage Waalwijk)        
Miluska Roose (Solar Valley De Langstraat, adviseur)
Anton Bierkens (Somers Kantoor- en Garderobemeubilair)
Kom in contact
Een zakelijk dak van meer dan 1.000 m²?
Interesse om deelnemer te worden en samen gaan voor verduurzamen?

Neem contact op en vertel ons wat we voor je kunnen betekenen.

Ik ben op de hoogte dat mijn gegevens worden verwerkt. Klik link om de privacyverklaring te lezen.
Solar Valley in samenwerking met: