De grootste zonne-energieproducent voor bedrijven
 

Nieuwsbrief december 2020

terug naar overzicht
Bron: BD 7-12-2020

Solar Valley, speciaal opgericht om ondernemers mee te nemen in verduurzamen door middel van zonne-energie. Bovenop Citroën Bertens bijvoorbeeld. 

,,Ik keek er al bijna tien jaar met een schuin oog naar”, zegt Herald Verhagen. Maar nu heeft hij dan toch de knoop doorgehakt: hij gaat het dak van Bertens vol leggen met zonnepanelen.

Je moet je weg maar zien te vinden in het oerwoud van subsidies en terugver­dien­tij­den
(Herald Verhagen , Eigenaar pand garagebedrijf Bertens) 

Verhagen is de eigenaar van het gebouw aan de Kapitein Hatterasstraat (Loven), waarin de Citroën-dealer zit.
Het platte dak is 2.200 vierkante meters groot. Daar kunnen zo duizend panelen op.

,,Maar ja, zo eenvoudig is dat niet. Je moet je weg maar zien te vinden in het oerwoud van subsidies en terugverdientijden. En tegelijkertijd ben je aan het ondernemen. Dan komt het er niet makkelijk van.”

Initiatief vanuit bedrijfsleven zelf
Dat het nu toch zo ver is, komt door Solar Valley Tilburg. Die BV weet de juiste wegen wel. De Vitaal-verenigingen, belangenbehartigers van de ondernemers op negen Tilburgse bedrijventerreinen, hebben hem opgericht om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Op de daken daar ligt een potentiële goudmijn voor zonnestroom. 

,,We hebben de daken van boven de duizend vierkante meter geïnventariseerd”, zegt Jan Gevers, aanjager namens Vitaal.
,,We telden er ruim driehonderd waar nog niets ligt.” 

De gemeente Tilburg ondersteunt het initiatief daarom van harte. Want het kan lekker optellen voor de duurzame ambities. En alle stroom die met dakpanelen wordt opgewekt hoeft niet van zonneparken op plattelandsgrond of windmolens te komen. Die stuiten vaak op bezwaar.

Voor veertien daken zijn al subsidies aangevraagd
Nog pas twee maanden oud heeft Solar Valley Tilburg vorige week bij het rijk subsidies aangevraagd voor het beleggen van veertien daken (eigendom van vier bedrijven). Gezamenlijk staat dat voor een omvang van zes voetbalvelden met 15.000 panelen. De verwachte stroomopbrengst (vijf megaWatt) staat gelijk aan het verbruik van 1.700 huishoudens.

,,We zijn heel blij met die oogst, mede gezien de hele korte aanloopperiode”, zegt Gevers. Hij tekent aan dat nog eens vier eigenaren in de startblokken staan voor een nieuwe ronde rijkssubsidies (SDE++) in 2021 via Solar Valley Tilburg.

Onderne­mers die het zelf doen, dat juichen we toe. Wij hoeven niet alles naar ons toe te trekken.
(Jan Gevers, Solar Valley Tilburg) 

Voor pandeigenaren zijn er verschillende manieren om met de BV in zee te gaan. Ze kunnen het dak ter beschikking stellen aan Solar Valley, dat de stroom verkoopt op de energiemarkt. Ze kunnen ook een aandeel in het bedrijf nemen, wat dan een mooi rendement oplevert. Maar ze kunnen ook geheel zelfstandig in zonnedaken investeren.
Informatierondes door Solar Valley leidden ertoe dat zeven ondernemingen van plan zijn zelf subsidie aan te vragen. Gevers: ,,Ook dat juichen we toe. Wij hoeven niet alles naar ons toe te trekken. Onze doelstelling is puur in het kader van de energietransitie een maximale hoeveelheid zonnepanelen tot stand te brengen.”

Ook in het bedrijfsbelang van Bertens
Herald Verhagen denkt bovenop Citroën Bertens ongeveer vier keer zoveel elektriciteit op te kunnen wekken als de garage (hij was 32 jaar eigenaar van het bedrijf, en is dat nu nog voor twintig procent) zelf nodig heeft. Mits het dak het constructief aankan tenminste.
Waarom is het nu wel het juiste moment om vol voor zonnepanelen te gaan? ,,De ontzorging. Solar Valley kan alles voor ons regelen. Maar het is ook echt bedrijfsbelang. De elektrificering gaat in de autobranche in volle vaart, bij ons merk is die dit jaar in alle typen doorgevoerd. Dan moet je ook zorgen voor de infrastructuur om al die wagens te kunnen opladen. En dan helpt een vol dak enorm.”


 
Nieuwsbrief december 2020
Kom in contact
Een zakelijk dak van meer dan 1.000 m²?
Interesse om deelnemer te worden en samen gaan voor verduurzamen?

Neem contact op en vertel ons wat we voor je kunnen betekenen.

Ik ben op de hoogte dat mijn gegevens worden verwerkt. Klik link om de privacyverklaring te lezen.
Solar Valley in samenwerking met: