Tweede Kamer in Waalwijk

Nieuwsbrief december 2019

Vrijdag 29 november stond Waalwijk in het teken van de energietransitie. Thierry Aartsen (VVD woordvoerder MKB) en Mark Harbers (VVD woordvoerder Energie & Klimaat) waren in Waalwijk op uitnodiging van Solar Valley om meer te weten te komen over zonne-energie-transitie-ervaringen in De Langstraat.

Tweede Kamer in Waalwijk

 

Vrijdag 29 november stond Waalwijk in het teken van de energietransitie. Thierry Aartsen (VVD woordvoerder MKB) en Mark Harbers (VVD woordvoerder Energie & Klimaat) waren in Waalwijk op uitnodiging van Solar Valley om meer te weten te komen over zonne-energie-transitie-ervaringen in De Langstraat en om met de andere ‘stakeholders’ het gesprek aan te gaan over ‘hoe brengen we met elkaar die energietransitie verder?’.

Naast de verschillende Waalwijkse groene ondernemers zoals Andries van de Werf (Van Wees Waalwijk), Jan Willem Wieringa (Desch Plantpak), Paul Stassen en Miluska Roose (Solar Valley) was er een actieve deelname van de wethouders Dilek Odabasi, Ronald Bakker en Eric de Jong (Gemeente Waalwijk), Anne-Marie Spierings (Provincie Noord-Brabant), Minke van Boekel (Brabant geeft Energie), Maarten de Jong en Jeroen Bullens (Enexis), Sander Drissen (Scholt Energy), Peter Meijers en Ronald Jaspar (IBC Solar), Aad van Lopik (Waalwijk CO2 vrij) en Leo Mastenbroek en Rob Martens (Rabobank De Langstraat). Een betrokken groep mensen bij elkaar met een gelijke ambitie: versnelling van de energietransitie in De Langstraat.

 

Na ontvangst bij het Rabobank De Langstraat bezocht de groep de Solar Valley projecten bij Maiburg Hout en Maiburg Schuurtechniek. Bas Maiburg gaf toelichting over de keuze om zonnepanelen te laten plaatsen op het pand en waarom zij gekozen hebben voor de aanpak van Solar Valley i.p.v. het zelf te doen.

De drone beelden gemaakt door Maiburg van de bouw van de zonnepanelen installaties van maar liefst meer dan 4.000 panelen, spraken voor zich. Indrukwekkend. In een van de bedrijfshallen keken we live naar de technische installaties o.a. de omvormers en verdeelkasten die nodig zijn om de stroom van de panelen naar het net te transporteren.

 

Ook bezocht de groep het kantoor en fabriek van Solar Valley en (zusterbedrijf) TULiPPS Solar, waarbij de producties en demonstraties van een aantal innovaties op het gebied van gebouw-geïntegreerde zonnepanelen getoond werden. In de getoonde korte docu-filmpjes was te zien hoe de industriële partners van TULiPPS Solar o.a. Plastica Plaat uit Waalwijk, Linex Prefab daken, Fakro (dakramen) en IBC-Solar samenwerken in het kader van diverse TKI topsectoren projecten: Prefab Multifunctioneel Energiedak (PRIME) en de energiegevel (EXTASE).

Na terugkomst bij Rabobank De Langstraat sloten er een aantal Solar Valley deelnemers-ondernemers aan voor de presentaties en om hun ervaringen te delen.

 

Uit alle vragen, discussies en gesprekken die op gang kwamen blijkt wel dat er al veel gebeurt op het gebied van verduurzamen, maar dat er ook nog veel te doen is. Want hoe krijgen we de ondernemers mee om de omslag te maken? En wie neemt hierin belangrijke stappen om de ondernemer mee te nemen? De politiek of juist de ondernemer die al klaar is voor de toekomst? Of ligt de sleutel in samenwerking van alle betrokkenen?

 

Alles deze middag stond in het teken van SAMEN. Samen: door samenwerking en kennisoverdracht.

Wat ons betreft dan ook een mooie conclusie voor deze bijeenkomst: voor alle betrokken partijen in de energietransitie zijn er nog genoeg kansen en mogelijkheden op het gebied van wet- en regelgeving en uitvoeringsprocessen.

 

Visitekaartjes zijn uitgewisseld en door elkaar vanaf nu vaker op te zoeken, maken we met elkaar weer een stapje vooruit om doelstellingen te behalen. Ieder op zijn eigen gebied, maar met oog voor de ander.

Wij als Solar Valley blijven graag met de betrokkenen in gesprek om ons steentje bij te dragen.

 

< terug naar het nieuwsoverzicht

Solar Valley

Industrieweg 92a

5145 PW  Waalwijk

SAMEN DE LANGSTRAAT CO2 VRIJ ÉN STERKER MAKEN

VOLG ONS